Za knjigu Samo JEDNO je bitno Gari Kelera i Džej Papasana može se reći da je stigla u pravom trenutku. Ljudima razapetim između gomile poslovnih zahteva, zatrpanim mnoštvom mogućnosti koje nudi savremena tehnologija, ljudima rasute pažnje – ova knjiga rešava fundamentalni problem – multitasking. Ona svodi dobro poznat Paretov princip 80/20 na jedno, pomažući čitaocu da iz gomile ciljeva i zadataka izabere onaj najvažniji i na njega usmeri svu svoju pažnju.

samo jedno je bitnoU prvom delu knjige, autori komentarišu obmane u koje verujemo kada je u pitanju lična produktivnost. Njihov pristup predstavlja, na neki način, bacanje rukavice u lice ostalim teoretičarima koučinga jer idu dotle da disciplinovan životživotnu ravnotežu kvalifikuju kao obmane, kao koncepte koje treba napustiti.

Drugi deo knjige nudi rešenje za sav haos u kom živimo i radimo a to je – pitanje za samofokusiranje. Pitanje za samofokusiranje glasi: Koji to jedan zadatak mogu da obavim pa da mi, kada to uradim, postane lakše ili nevažno? Ovo pitanje postavljamo sa željom da odredimo prioritetne aktivnosti za jedan dan, za nedelju, mesec, kao i za bilo koju oblast života. 

U trećem delu knjige autori nude razne načine korišćenja pitanja za samofokusiranje, organizovanje svog vremena, itd. 

U čemu je tajna?

Tajna koja je skrivena iza svođenja mnoštva izbora na jedan, i fokusiranja na taj jedan izbor je baš u tome – u fokusiranju. Ako se jednoj aktivnosti posvetite sa 100% pažnje, vi zapravo vežbate koncentraciju koja će vam biti od pomoći u svim drugim stvarima. Pridodajte tome princip određivanja prioriteta koje nudi ova knjiga i imate dobru formulu za uspeh.

Slaba tačka ove knjige je u tome što ne podržava detaljno planiranje svih bitnih koraka ka cilju, a da bi se cilj postigao, obično se svi bitni koraci moraju uraditi. Knjiga daje ideje i polet čitaocu, ali se korisnik formule uspeha pre ili kasnije vrati na činjenicu da ono što mora biti urađeno mora biti urađeno

Nebojša Kostić

trener ličnog razvoja

Podeli sa prijateljima...
Share on Facebook
Facebook
Share on LinkedIn
Linkedin
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email
Print this page
Print

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Komentars
Inline Feedbacks
View all comments