Šta je to lični razvoj, i koja mu je svrha? Zar nismo mi “takvi kakvi jesmo”, i tačka? Šta možemo menjati na sebi? I zašto bismo, uopšte, išta menjali? Da li je menjanje sebe, zapravo, prilagođavanje drugima, ili je to razvijanje sposobnosti da lakše izlazimo na kraj sa drugima? Da li je sve to nekakva moderna izmišljotina jer, kako se občno smatra – “ne treba ti, valjda, neko drugi da ti kaže kako da živiš”? Ili je, pak, život postao prekomplikovan pa je ljudima potrebna pomoć da “slože kockice”, “podvuku crtu” i “vide kako će dalje”?

lični razvojKod razjašnjavanja pojma ličnog razvoja, najbolje je da prvo pogledamo njegovo značenje. Reč ‘lični’ upućuje na to da se sam čovek može razvijati, na neki način. Jedna od korisnih podela čoveka je na telo, emocije, um i duh. Svaki deo iz ove podele se može razvijati. Možemo slobodno reći da održavanje tela, emocija i uma u normalnom stanju spada u domen zdravlja, a podizanje sposobnosti navedenih delova, i duha, predstavlja lični razvoj.

Uzmimo telo, za početak. Zdrava ishrana, higijena i neophodno kretanje spadaju u domen zdravlja i održavanja. Međutim rad na tome da nam telo izgleda kao izvajano – spada u domen ličnog razvoja. I taj pristup radu na sebi nije površan, kako se obično smatra. Površan postaje onda kada čovek sav trud svede samo na izgled. Tu su razni sportovi i borilačke veštine koje svakako spadaju u lični razvoj, a usput kače i čovekovo emotivno i mentalno stanje, a poneke rade i na stanju duha.

Idući ka drugim delovima čoveka, zalazimo dublje u sferu ličnog razvoja. Knjigom Emocionalna inteligencija, Danijel Goleman je široj javnosti otvorio oči da se sa emocijama može uraditi nešto. Emocionalna inteligencija je, u suštini, inteligentan pristup svojim emocijama, i predstavlja sposobnost da se utiče na sopstvena emotivna stanja.

lični razvoj

Razni drugi pristupi u sferi koučinga i psihoterapije nude načine da se emocije balansiraju, čiste, da se prevaziđu strahovi, nervoza, potisnuti bes, itd. Ima dosta posla na polju emocija – ako želimo da učinimo život prijatnijim sebi i ljudima oko nas – ali se češće opredeljujemo za fizički i kozmetički rad na sebi, ili prosto kažemo okolini “Ili me prihvati takvog kakav sam, ili da se razilazimo. Ja ne mogu biti neko drugi. To je jače od mene.”.

Zvanična teorija po kojoj se inteligencija ne može menjati, služi kao sjajan izgovor da se lični razvoj na nivou uma potpuno ignoriše. Goleman je navodio eksperimente koji pokazuju da emotivno stanje izuzetno utiče na inteligenciju i njenu upotrebu kod čoveka.

Nije potrebno mnogo razmišljati da bi se shvatilo da i koncentracija utiče na sposobnost korišćenja inteligencije. A koncentracija se može vežbati, to bar znamo. Sposobnost koncentracije se može enormno razviti, i to spada u domen ličnog razvoja na nivou uma.

(nastavak…)

Nebojša Kostić

trener ličnog razvoja

Podeli sa prijateljima...
Share on Facebook
Facebook
Share on LinkedIn
Linkedin
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email
Print this page
Print

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Komentars
Inline Feedbacks
View all comments