Jedan od bitnih aspekata sređivanja sopstvenog života pored psihološkog i duhovnog rada svakako je i rad na energiji prostora.

Ideja da se rad na čovekovoj sudbini deli na tri dela: rad na sebi, rad na prostoru u kom boravimo i rad na korišćenju planetarnih energija pronalazimo u drevnoj tradiciji joge gde se na sebi radilo putem joga vežbi i Ajurvede, prostor se uređivao uz pomoć Vastua – njihovog metoda za uređenje prostora – a planetarne energije upoznavale i koristile pomoću Đotiša – vedske astrologije. Taj koncept su kasnije preuzeli Kinezi i svakom od ova tri nivoa namenili određena učenja i prakse.

Na zapadu ništa novo…

sandra drincic feng shuiZapadni svet sve više postaje svestan važnosti ovog trostrukog pristupa čovekovom upravljanju sopstvenom sudbinom kroz korišćenje psihoterapije, koučinga i srodnih metoda za lični razvoj, radiestezije za rad sa energijom prostora i zapadne astrologije za prepoznavanje i korišćenje kosmičkih tokova. Sve se manje govori o “sudbini” kao nekakovom unapred zapisanom scenariju koji nas neizbežno očekuje i protov kog se ne može učiniti ništa. 

U svom ličnom pristupu Feng Shi uređenju prostora Sandra Drinčić (čije ime se našlo i u Oksfordskoj enciklopediji uspešnih ljudi u Srbiji) nije striktno vezana za tradicionalne Feng Shui predmete i simbole koji se mogu naći po prodavnicama ezoteričnih rekvizita – poput žabica, slončića, kornjača i slično. Fokus njenog rada je više na toku same energije kroz prostor, otklanjanju blokada i racionalnom uređenju koje podrazumeva uklanjanje starih, polomljenih, pokvarenih i drugih neupotrebljivih predmeta koji blokiraju energetske tokove i unošenju u prostor onoga što je potrebno, lepo i funkcionalno. Sledeći logiku autorke možemo zaključiti da Fensg Shui počinje uknjižbom stana a ne kupovinom kineskih figurica.

Tajne za srećan dom

U priručniku Feng Shui – Tajne za srećan dom autorka polazi od koncepta da ono što vidimo i ono što nas okružuje u životnom prostoru ima uticaja na način na koji doživljavamo život. Boravak u neuređenom i prljavom prostoru automatski izaziva haotične misli za čim slede i drugi, veći životni problemi. 

Jedan posebno važan odeljak knjige – Space Clearing – usmeren je na energetsko više nego fizičko pročišćenje prostora. Ne manjka ni saveta vezanih za zauzimanje adekvatnog stava prema životnom prostoru i životu uopšte. 

Neprijatan ali važan deo knjige predstavljaju upozorenja o mogućim problemima koji čekaju stanare nekretnine sa lošim Feng Shuijem. Knjiga delimično pokriva i duhovni aspekt uređenja prostora pa se tako u njoj nalaze saveti za stvaranje kućnog oltara i poneka molitva – u hrišćanskom duhu.

feng shui zabicaNažalost elementi sujeverja (relativno neupotrebljivi, potencijalno štetni i svakako suvišni u knjizi o uređenju prostora) ne nedostaju pa se mogu naći upozorenja poput onog da ako vam životinja pretrči put dok vozite – sledi vam neki neuspeh. 

U knjizi sa više slika nego teksta koji je, usput, loše lektorisan nalazi se ipak dosta korisnih saveta za uređenje koje nije tako lako sprovesti u delo kao što to na prvi pogled izgleda. Potrebno je dosta vremena, novca i rada da bi se navedena pravila primenila.

Nema sumnje da bi svako sređivanje koje se bazira na rasterećenju prostora i čišćenju doprineli kako fizičkom tako i mentalnom zdravlju te bi zdravorazumski pristup tome bio sasvim dovoljan da se pozitivne promene osete. A svako koga Feng Shui primarno privlači zbog svoje specifične estetike i simbolike – kao i one koji već imaju punu policu žabica, Pa Kua ogledalaca, belih tigrova i nasmejanih Buda – verovatno bi više zadovoljstva našao kod onih autora – poput Lilijan Tu – kod kojih je taj aspekt više zastupljen. 

 

Nebojša Kostić

 

Podeli sa prijateljima...
Share on Facebook
Facebook
Share on LinkedIn
Linkedin
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email
Print this page
Print

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Komentars
Inline Feedbacks
View all comments